BTW bouwgrond moet omlaag van 21% naar 6%

IMG_0845

Om nieuwbouwhuizen goedkoper te maken, moet de btw op bouwgrond omlaag van 21 naar 6 procent. Dat is niet alleen gunstig voor consumenten, maar ook voor de noodlijdende bouwbranche, omdat hiermee nieuwbouw wordt aangejaagd.

Bovendien helpt het gemeenten om eindelijk verlost te raken van miljarden euro’s aan bouwgrond die ze sinds de crisis aan de straatstenen niet kwijtraken.
Dat zegt voorman Maxime Verhagen van brancheorganisatie Bouwend Nederland. Volgens de oud-politicus is er sprake van een win-winsituatie als de btw daadwerkelijk omlaaggaat.

„Het Rijk krijgt dan wel minder btw op de grond, maar bedenk wel dat er nu feitelijk geen geld naar de schatkist gaat omdat er gewoon geen bouwgrond wordt verkocht. En denk ook eens aan alle andere effecten die optreden. De gemeenten krijgen extra bouwleges en een hogere opbrengst uit de ozb. En er is minder geld nodig voor bijstandsuitkeringen voor al die bouwvakkers die thuiszitten omdat ze sinds de crisis hun baan zijn verloren. Ik roep het nog maar eens in herinnering: sinds 2008 zijn 70.000 banen verloren gegaan.”
In de ogen van Verhagen moeten de gemeenten zelf ook water bij de wijn doen door niet langer het volle pond voor de grond te vragen, maar hun verlies te nemen.